Κυριακή 14 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σαν έτοιμοι από καιρό...

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ανεξάρτητα από τις επιμέρους μεταξύ τους διαφορές, υπήρξαν διαχρονικά από τους πλέον αξιόπιστους διαχειριστές της πολιτικής του κεφαλαίου σε όλη την ΕΕ. Αυτό επιβεβαιώνεται από δυο βασικά στοιχεία: Πρώτον, η νομοθεσία που χρησιμοποιείται σαν βάση για να γενικευτεί σήμερα η επίθεση στις εργασιακές σχέσεις και το Ασφαλιστικό είναι προετοιμασμένη εδώ και χρόνια, με την καθοριστική συμβολή των συνδικαλιστικών δυνάμεων του δικομματισμού και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Δεύτερον, η κυβέρνηση της ΝΔ, με την επί της ουσίας συμφωνία του ΠΑΣΟΚ και τη στήριξη των συνδικαλιστών του, έχει με ιδιαίτερη σπουδή και επιμέλεια ενσωματώσει στη χώρα μας τα μέτρα που περιέχονται στο ευρωενωσιακό πακέτο για την «αντιμετώπιση» της κρίσης. Ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα για την επαλήθευση των παραπάνω:

  • Ο νόμος για την εκ περιτροπής εργασία (2639/98) ψηφίστηκε στη χώρα από το ΠΑΣΟΚ ήδη από το 1998. Η ΝΔ τον διατηρεί και η χρήση του γενικεύεται. Εξίσου έτοιμη από καιρό είναι και η νομοθεσία για την ημιαπασχόληση, τα stage και άλλες ευέλικτες μορφές απασχόλησης.
  • Οι «κοινωνικοί εταίροι» συμβάλλουν καθοριστικά στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Σε ό,τι αφορά την εξελισσόμενη κρίση, έχουν ήδη πάρει πάνω από 50 εκατ. ευρώ για προγράμματα κατάρτισης, συγκάλυψης της ανεργίας και εξαγορά συνειδήσεων. Σε τελική ανάλυση, χρηματοδοτούνται αδρά και για τον πλήρη εκφυλισμό του κινήματος, τον οποίο μόνιμα επιδιώκουν.
  • Ούτε ένα ευρώ από τα 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ που έχει ήδη εξαγγείλει ή δαπανήσει η κυβέρνηση για προγράμματα απασχόλησης, δεν έχει χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία έστω και μιας θέσης μόνιμης και σταθερής εργασίας με πλήρη δικαιώματα.
  • Στο Δημόσιο, ήδη, από φέτος δόθηκαν εφάπαξ επιδόματα αντί για αυξήσεις, καθηλώνοντας τους μισθούς. Στον ιδιωτικό τομέα, εργοδοτικά συνδικάτα (π.χ. ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί) συμφώνησαν ήδη σε μηδενικές αυξήσεις και μάλιστα επ' αόριστον.
  • Τα 11 κοινά σημεία που συνυπέγραψαν εργοδότες και ΓΣΕΕ, και τα οποία χαιρέτισε η κυβέρνηση, προβλέπουν τη μείωση με διάφορους τρόπους (π.χ. κρατική επιδότηση) των εργοδοτικών εισφορών. Τα ίδια προτείνει και το ΠΑΣΟΚ στο πρόγραμμά του.
  • ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και Οικολόγοι προωθούν τη λεγόμενη «πράσινη οικονομία», με στόχο να δημιουργήσουν έναν ακόμα κερδοφόρο τομέα δράσης για το κεφάλαιο και να κρύψουν κάτω από το χαλί των άθλιων εργασιακών σχέσεων και της κατάρτισης μερικές χιλιάδες ακόμα πραγματικά ανέργους.
  • Η κυβέρνηση, με τη συμφωνία του ΠΑΣΟΚ στην ΚΕΔΚΕ, μετατρέπει το επίδομα ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης, όπως γίνεται με τις 20.000 θέσεις απασχόλησης διάρκειας 36 μηνών που δημιουργούνται στους δήμους.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ